Meer dan 330 deelnemers schreven zich in voor de 20e editie van de ANKONA-ontmoetingsdag. Het thema 'watergebonden natuur' is niet toevallig gekozen. Heel wat waardevolle natuur heeft een link met water.
Rivieren, waterlopen, poelen en vennen zijn immers prachtige biotopen voor planten en dieren.
Bosbeekjuffer ?
Water(beleid) is de rode draad door het programma: van watergebonden natuurprojecten over de ecohydrologische aspecten van het Grote Netewoud tot het uitbouwen van flora & fauna meetnetten. Nog nooit van de weidebeek-en bosbeekjuffer gehoord?
Een vrijwilliger die deze diertjes al meer dan 10 jaar telt in de vallei van de Delfte Beek (Malle, Zoersel) vertelt je er alles over. Na de ANKONA-dag weet je hoe invasieve (water-)exoten zoals de Chinese wolhandkrab onze waterlopen veroveren ten koste van onze eigen biodiversiteit. Wat doet Europa, Vlaanderen of u hieraan? Ook provinciale initiatieven om waterbeheer en natuurbeheer beter op elkaar af te stemmen komen aan bod.
Dassen en gezenderde gladde slangen
Wie het graag droog houdt, pikt een lezing mee over het project van de gezenderde gladde slang in de Kalmthoutse heide, over hoe schapenbegrazing voor een verhoogde biodiversiteit kan zorgen en hoe de das in de provincie Antwerpen terug is van weggeweest. In de voormiddag zappen de deelnemers van de ene parallelle sessie naar de andere en stellen zo zelf hun menu samen.
De provincie Antwerpen organiseert de ANKONA-ontmoetingsdag samen met het departement Biologie van de Universiteit Antwerpen (UA). ANKONA staat voor Antwerpse Koepel voor Natuurstudie. Het volledig programma vind je op de ANKONA-website.
www.ankona.be